Een bezoek aan de podoloog begint met een gesprek waarin uw klachten, het ontstaan hiervan en het verloop in kaart worden gebracht. Ook uw dagelijkse werkzaamheden, hobby’s, medicijngebruik, operaties en behandelingen elders zullen worden besproken. Aan de hand van dit gesprek zal de podoloog een onderzoek starten naar de oorzaak van de klachten.
Het lopen bestaat uit een keten van bewegingen. Een afwijkende stand en/of functie van de voet heeft invloed op de stand en beweging van de enkel, knie, heup, bekken en rug. Omgekeerd geldt ook dat een afwijkende stand of functie van de rug of het been, de stand en functie van de voet beïnvloedt. Een podoloog kijkt daarom tijdens het onderzoek de gehele keten na.
De podoloog werkt met de voet in de hand om te voelen waar de pijn zich manifesteert en om te beoordelen om wat voor structuren het gaat. Vervolgens worden de functionele eigenschappen van de voet, knie, heup, bekken en rug bekeken middels een biomechanisch onderzoek. Er wordt zowel zittend als staand getest en de voetstand en houding wordt gemeten en geanalyseerd. Het looppatroon wordt beoordeeld en er wordt zo nodig een drukmeetanalyse uitgevoerd. De voet wordt in 3D gescand als een ‘digitaal gipsmodel’ voor de eventueel te vervaardigen zolen.
Aan de hand van het onderzoek en de hulpvraag, stelt de podoloog een plan van aanpak en behandeling voor. Soms zijn naast de podologische behandeling bepaalde randvoorwaarden nodig, die de patiënt zelf moet realiseren om tot een goed resultaat te komen. U kunt hierbij denken aan het gebruik van geschikt schoenen, het nemen van rust of het thuis uitvoeren van oefeningen. Voor een goed slagen van de behandeling is samenwerking tussen patiënt en podoloog dus essentieel.
Het doel van deze behandelingen is het opheffen, verminderen of compenseren van klachten. Ook geeft de podoloog (preventieve) adviezen op het gebied van schoenen, voetverzorging en behandelt patiënten met (ernstige) huid- en nagelaandoeningen, die niet door een (medisch) pedicure behandeld kunnen worden.
Een aantal weken na het starten van de therapie volgt een afspraak voor de controle. Er wordt dan gekeken naar het resultaat van de behandeling en er wordt gekeken of er in het dagelijks gebruik nog problemen zijn in bv. het toepassen van de therapie. Als het resultaat achterblijft of als men hinder ondervindt van de hulpmiddelen, kan de podoloog tijdens dit bezoek de therapie bijstellen.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now